divendres, 12 de setembre del 2014

Ressenya El Círculo

Vaig a fer una cosa que fa meeeeesos que no faig. Em vaig proposar fer-la i no em sentiré en pau amb mi mateixa fins que compleixi: vaig a fer la ressenya del llibre que em vaig comprar per sant Jordi.

M’encanta llegir i escriure. Recomanar llibres i, depenent de la persona, deixar-los per tal que més gent en gaudeixi. Però escriure ressenyes no m’apassiona (llegir-les sí, però XD). Per això no tinc un bloc de ressenyes, vaja.
                                                   De quin llibre parlem.

A veure. El llibre en qüestió és El Círculo. El primer llibre de la trilogia Engelfors. Com vaig dir fa uns mesos, va tenir tant bona acollida que el seu èxit es va equiparar al de Millenium.

Els autors són suecs. Cosa que es nota moltíssim perquè us asseguro que hi ha cada nom dels personatges o llocs que em recorda a IKEA.
Què el distingeix de la resta.

És un llibre especial, narrat en tercera persona. Té molta força i no s'està per tonteries. Què vol dir això? Doncs que no et transporta a una atmosfera idíl·lica on tots els personatges tenen una vida perfecta i tot els és molt fàcil. Aquest llibre trenca esquemes. Perquè fins i tot en llibres distòpics les coses poden acabar bé. El protagonista d'alguna manera acaba sent intocable i per molt que pateixi, ho passi malament i visqui en un món de merda (parlant en plata), té certa immunitat perquè és el protagonista.En aquest llibre no: ningú està a resguard.

                             Resum

Engelfors és una ciutat industrial sense cap mena de reclam ni encant. No és gens interessant i qualsevol que hi visqui té ganes de fugir. No té res d'excepcional... Excepte les sis escollides i la màgia que gira al seu voltant. Sis noies d'una mateixa ciutat que no es relacionen entre elles ni tenen molt a veure desenvolupen poders i formaran part d'un grup de bruixes que haurà de salvar al món del seu final. Al llarg de la història principal, també hauran de resoldre petites incògnites que les faran desconfiar de qui realment està de part seva o problemes de caire personal.

Quan més temps passi, més s'aproximarà l'hora en que hauran d'estar preparades. Podran deixar de banda les seves diferències i treballar a l'una?

                                     Personatges

Les sis protagonistes són ben diferents entre elles. Unes tenen enveja de les altres perquè els falta allò que aquelles tenen però que elles no. Però la veritat és que a totes els falta alguna cosa: autoestima, una família unida, amistats, afecte,... Totes tenen problemes ja sigui amb elles mateixes o amb els que les envolten. I és que aquest llibre intenta ser un llibre gens edulcorat, intel·ligent, versemblant, contemporani i universal, tractant temes com l'amor, els estudis, la mort, l'amistat, les relacions entre pares i fills i, com a toc final que l'inclou en el gènere fantàstic, la màgia.

Minoo

És la líder del grup. Alumne exemplar, família sense problemes de diners, filla única,... Però com a personatge d'aquest llibre, la seva personalitat i caràcter va molt més enllà. Aparentment és una noia seriosa, reservada i de pensament fred i molt racional. Per dins... Té molt poca seguretat, es sent sola perquè no té amics, es trenca el cap amb qualsevol cosa que ha de fer en públic, està secretament enamorada del seu professor de matemàtiques, s'infravalora... És el personatge amb qui millor m'he identificat en el sentit que sóc de treure bones notes, em trenco el cap per qualsevol cosa i a vegades m'infravaloro. Amb la resta d'aspectes no m'identifico però si que els comprenc molt bé.
A través dels seus ulls viurem gran part de la història, tot i que també la viurem des de la resta de les cinc noies.

Anna-Karin

Grossa i poc agraciada, pateix bullying i té l'autoestima per terra. Ho ha passat molt malament a l'institut i és per això que ara intenta ser invisible. Té molts de complexes, la majoria relacionats amb el seu pes i per consolar-se menja més.

Viu en una granja perduda a les afores de la ciutat amb el seu avi i la seva mare, la qual només es queixa del fàstic de vida que té i fuma sense parar estirada al sofà. El seu pare va marxar quan era petita.

La seva vida és una rutina depriment sense fi. És plena d'odi vers la gent que li ha fet la vida impossible.



Linnéa

Una noia que ho ha passat malament també en el transcurs de la seva vida. Viu sola en el seu propi pis perquè els pares són un desastre. És alternativa, es mou entre companyies poc aconsellables i té el caràcter dur, sec i rebel per tal de protegir-se. És una incompresa, i ja des de l'inici del llibre la veurem patir (no us vull fer spoiler). També veurem com la seva introversió disminueix a mesura que es va coneixent millor amb la Vanessa, que serà la persona de més confiança per ella dins el grup.





Vanessa


 Guapa, rebel, amb xicot i de caràcter fort. Els estudis no són precisament el que millor porta en la seva vida, però li és igual perquè només importa viure la vida, emborratxar-se, passar-s'ho bé i fer l'amor amb en Wille, que té uns quants anys més que ella. 

Tot i semblar que no sap el que li convé, intenta madurar i valdre's per si mateixa. És valenta, té coratge i no dubta en lluitar pel que vol. Un exemple de no jutjar (del tot) a les persones per les primeres aparences.

Viu amb la seva mare, la parella d'aquesta (que no suporta gens) i el fill que han tingut junts.

Rebecka

Popular, agradable, simpàtica, també guapa i amb xicot. Aparentment extravertida. La típica noia que cau bé a tothom. Es relacionarà molt amb la Minoo, s'aconsellaran i s'ajudaran. Durant el principi de tot és la que més intentarà que el grup es mantingui unit, cosa difícil veient la diversitat de noies que l'integren.

Però en el seu interior hi ha més del que la gent pensa. Pateix anorèxia.

Viu amb la seva mare que treballa sense descans i els seus germans petits, de qui se n'ha de cuidar.

Ida

Insuportable. No et caurà bé en cap moment del llibre, per molt que ho intentis. És la típica noia creguda, repel·lent i "pija" que es burla de tothom (Anna-Karin...) junt amb les dues noies que li fan la pilota i són igual de descerebrades que ella. Quan es veu en situacions de perill, ven les altres per salvar-se, obviant que no sent cap mena de lleialtat alguna per les seves companyes.

Per sort, no viurem gaire la història des del seu punt de vista...




La meva opinió

Al principi em va impactar molt que els personatges principals tinguessin tants de problemes, els hi passessin tantes coses dolentes i la ciutat i la situació de cada una de les noies fos en algunes ocasions depriment. I no parlem ja del primer que passa... És com un senyal dels autors per dir "aquí no estem per tonteries. Si busques gent feliç i perfecta, aquest no és el teu llibre".

Una altra cosa que observem en les primeres pàgines és que viurem la història des de diferents punts de vista, els punts de vista de les 6 protagonistes. Cosa que fa que el llibre en algunes ocasions (moltes) vagi molt lent. Em va costar molt continuar-lo perquè al introduir la història des de tants punts de vista literalment el llibre està més de 100 pàgines introduint. Després hi ha unes quantes més en que et mantenen sense saber molts de secrets, simplement la història va fent i quan menys t'ho esperes passa alguna cosa. Però no és realment fins les últimes 100-150 pàgines que la cosa és posa molt interessant. A més... A mitjans del llibre es repeteix el succés del començament i se't torna a trencar el cor...

En definitiva! Que és un llibre difícil, però els personatges estan molt ben caracteritzats, profunditzats i treballats. I si tens ganes de despendre't d'alguna història d'amor ensucrada o alguna cosa així per l'estil... Aquesta és la història que t'has de llegir!

Si li hagués de donar una puntuació... 8,5!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada